Înapoi
Contul meu Petiție Program Soluții Știri

Cum se colectează selectiv la nivel global și ce ne propunem ASAP

Din 2015, mai mult de 6,9 miliarde de tone de plastic au acaparat planeta. Datele arată că doar 9% din miliardele de tone de plastic a fost reciclat, 12% incinerat, iar restul de 79% au ajuns la gunoi și, într-un final, în natură. 

La nivel european, producția de materiale plastice a ajuns la mai mult de 58 milioane de tone de plastic. 

România este pe locul 26 din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește rata colectării și a reciclării deșeurilor municipale. În 2019, s-au reciclat doar 11,5% din totalul de deșeuri, iar până la finalul anului 2020, România și-a asumat că va atinge un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată. 

Cel mai nou studiu realizat de organizația ”Act for Tomorrow” arată că în apele din România, microplasticul este prezent în cele mai importante 16 surse de apă de pe teritoriul țării: 21 de probe au fost prelevate din sticle de apă și suc, flacoane, pungi, folii, haine, iar toate conțin diferite tipuri de plastic. 

Având toate datele, ASAP România vine în întâmpinarea uneia dintre cele mai pregnante nevoi ale României la nivel legislativ și de infrastructură, problematica deșeurilor din plastic. Lipsa unui sistem bine pus la punct de colectare și reciclare atrage sancțiuni grave din partea Comisiei Europene și necesită acțiune imediată. 

Prin programul național, ne propunem să sprijinim unitățile de învățământ din țară în achiziționarea sau completarea infrastructurii de colectare selectivă a deșeurilor. 

TE BAGI? SEMNEAZĂ PETIȚIA ASAP AICI!