Înapoi
Contul meu Petiție Program Soluții Știri

Programul ASAP de colectare selectivă a deșeurilor în școli se extinde la nivel național

Brașov, 05.04.2021 – ASAP România și Primăria Municipiului Brașov au semnat astăzi un acord de parteneriat privind implementarea programului ASAP de colectare selectivă a deșeurilor în vederea reciclării în toate școlile din orașul Brașov. 

Astfel, Brașovul devine primul oraș care se alătură la nivel național inițiativei ASAP după ce în luna februarie ASAP România a demarat un program pilot de colectare selectivă a deșeurilor în unitățile de învățământ din Sectorul 6 al Bucureștiului. 

ASAP România (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială inițiat de The Institute și susținut de Lidl România.

„Semnarea acordului de parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov reprezintă primul pas pe care proiectul ASAP îl face pentru extinderea la nivel național a inițiativei noastre de a crea cea mai mare infrastructură logistică și umană funcțională pentru colectarea selectivă a deșeurilor în vederea reciclării în școlile din România. Ne bucurăm că programului pilot din Sectorul 6 al Capitalei se alătură acum și municipiul Brașov și ne propunem ca în anul școlar 2021 – 2022 să extindem programul ASAP de colectare selectivă în toate reședințele de județ din România și în celelalte sectoare din București, urmând ca până în 2025 programul să fie implementat și preluat la nivelul întregii țări.”, a declarat Andrei Borțun, CEO The Institute, fondatorul programului ASAP. 

Programul ASAP va demara în cele 52 de unități de învățământ din Municipiul Brașov odată cu începerea anului școlar 2021-2022 și implică: 

Sprijinirea școlilor pentru achiziționarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuției și amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul și la exteriorul școlilor; 

Desfășurarea unei campanii de educare adresate elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe fracții, respectiv plastic, hârtie, metal și sticlă, dar și a traseului deșeurilor după colectare, în stațiile de sortare/reciclare, pentru a îmbunătăţi calitatea colectării și gradul de reciclare și a contribui astfel la reducerea poluării cu ambalaje; 

Colectarea și corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autorităţile publice pentru ridicarea atât a deșeurilor reciclabile, cât și a celor menajere, cu obiectivul de a urmări calitatea colectării pe fracţii. 

...., citat Primăria Municipiului Brașov 

The Institute, cu sprijinul Lidl România, a lansat în iunie 2020 platforma ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare. ASAP acționează pe două planuri: Educare, prin dezvoltarea unei reviste online care oferă informații complete despre plastic, impactul acestuia asupra planetei dar și exemple de acțiuni responsabile cu privire la reducerea consumului și utilizării plasticului; Implementarea programului de colectare selectivă a deșeurilor în toate școlile din România până la finalul anului 2025. 

Programul de colectare selectivă în școli a fost creat ca răspuns la petiția inițiată de comunitatea ASAP, prin care se solicită implementarea unui sistem funcțional de colectare a deșeurilor în școlile din România. Până în prezent petiția a adunat peste 26.000 de semnături și poate fi în continuare accesată aici

 

 

Pentru desfășurarea programului de colectare selectivă în școli, ASAP România a încheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Consiliul Elevilor și GreenPoint Management. 

*** 
Despre ASAP România 
Lansat în iunie 2020, ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate socială care urmărește să genereze schimbare în comportamentul adolescenților față de plastic, de la utilizare la colectarea selectivă și reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educației pentru mediu în rândul publicului țintă și de a crea cea mai mare infrastructură pentru colectarea selectivă în vederea reciclării plasticului în toate școlile din România. 

ASAP este un program susținut de Lidl România, ce contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de acțiune – de la evitarea folosirii plasticului în ambalaje și regândirea design-ului acestora, la reciclare și acțiuni de ecologizare, până la inovare și educare în domeniu.